Castelul Stolzenfels – un castel romantic de pe valea Rinului Mijlociu

Ne aștepta o zi plină de aventuri. Aveam în față o listă cu 3 castele (castelul Stolzenfels, cetatea Thurant și castelul Cochem), pe care urma să le „luăm cu asalt“. „Asaltul” s-a dovedit a fi un „eșec” deoarece din „cuceritori” am ajuns să fim noi cei cuceriți de frumusețea locurilor. Dar să începem cu începutul.

În partea de sud a orașului Koblenz, pe malul stâng al Rinului, vis-a-vis de gura de vărsare a Lahn-ului, străjuiește valea, asistând pasiv la trecerea navelor comerciale sau a celor pline cu turiștii din toate colțurile lumii, unul dintre cele mai frumoase și romantice castele de pe cursul mijlociu al Rinului: Castelul Stolzenfels sau cum îl numesc germanii, Schloss Stolzenfels.

Cum se ajunge la castelul Stolzenfels?

La castel se ajunge relativ simplu:

  • cu mașina până la baza muntelui pe care se află castelul Stolzenfels. Aici se poate parca gratis pe stradă (Rhenserstr. 25), iar dacă nu sunt locuri libere există și o parcare cu plată (1 euro/oră) la adresa Rhenserstr. 15.
  • din fața gării din Koblenz se poate lua autobuzul 650 în direcția Boppard până la stația Stolzenfels-Schlossweg.
  • sau chiar cu barca. Din Koblenz sunt curse dus-întors spre Stolzenfels o dată la 30 de minute.

Drumul care duce la castel (Schlossweg) este o stradă asfaltată care urcă șerpuind prin pădure. Este nevoie de vreo 20 de minute și de puțină condiție fizică pentru a ajunge sus la porțile castelului. Drumul trece pe lângă o biserică din secolul al 19-lea, Biserica St. Menas, care era închisă când am trecut pe acolo, apoi pe sub un viaduct, iar aproape de finalul urcușului chiar și printr-un turn de apărare.

Drumul spre castelul Stolzenfels

Deși e un drum anevoios, odată ajunși sus am uitat de oboseală și abia așteptam să explorăm acest loc minunat. La poarta de intrare a castelului se află și casa de bilete. Prețul unui bilet este de 5 €. Puțin dacă îl comparăm cu prețul de intrare al unor castele din alte țări, cum ar fi Austria, unde se plătește cel puțin dublu pentru niște castele care nu sunt mai presus. De altfel, mai toate castelele de pe valea Rinului și de pe valea Moselei au prețuri mici. Un motiv de bucurie în plus pentru noi, turiștii.

Intrarea la castelul Stolzenfels

Vizitarea castelului Stolzenfels

Castelul se vizitează doar cu ghid în limba germană, o limbă pe care românii nu prea o agrează. Până la sosirea ghidului se așteaptă într-o mică curte. Aici este și o terasă de unde te poți bucura de o priveliște frumoasă asupra Rinului. Nu așteptăm mult și suntem preluați rapid de ghidul care ne invită zâmbind să trecem „pragul” castelului.

terasa de la castelul Stolzenfels

Pătrundem în curtea interioară a castelului pe sub un portal pictat pe care se disting doi cavaleri în armură purtând stemele Prusiei și Bavariei. Din cele două state germane provin foștii stăpâni ai castelului. Este vorba de regele prusac Friedrich Wilhelm al IV-lea și soția sa Elisabetha Ludovika de Bavaria. O căsătorie „interesantă”, având în vedere că cele două state nu se prea „înghițeau” (deși Prusia va înghiți Bavaria mai târziu formând Imperiul german). În plus, Elisabetha era catolică și nu mulți vedeau cu ochi buni o regină catolică pe tronul unei Prusii protestante. Drept urmare și convertirea Elisabethei la protestantism.

În curtea interioară suntem informați de ghid despre istoria castelului. Așa aflăm că arhiepiscopul Trierului, Arnold de Isenburg, dispune în 1242 construirea unei cetăți vamale pe malul stâng al Rinului. Aceasta urma să fie echivalentul cetății Lahneck, construită pe malul celălalt al Rinului cu câțiva ani mai înainte de arhiepiscopul Mainzului. Ghidul ne povestește cum a fost ocupat castelul de trupele suedeze și franceze în timpul Războiului de 30 de ani, pentru ca, în final, să fie distrus în 1689 de francezi în Războiul de succesiune al Palatinatului. Timp de  150 de ani castelul Stolzenfels a fost doar o ruină. Orașul Koblenz ia totuși decizia înțeleaptă de a-l face cadou prințului moștenitor al Prusiei Friedrich Wilhelm. Prințul, impresionat de frumusețea regiunii, hotărăște să reconstruiască castelul și să-l transforme în reședință de vară.

Castelul Stolzenfels la interior

După scurta prezentare a istoriei castelului, ghidul ne invită să vizităm și interiorul unde, din păcate, este interzis fotografiatul. Podelele păstrează lemnul original, așadar aruncăm repede în picioare niște papuci din pâslă și intrăm în prima încăpere. Sala Mare a Cavalerilor este decorată cu armuri, scuturi și multe alte arme. În timpul renovării castelului regele Prusiei a dorit ca sălile să păstreze aerul medieval. Vis-a-vis de aceasta se află Sala Mică a Cavalerilor care a servit drept salon. Pereții acesteia sunt pictați cu fresce superbe reprezentând virtuțile cavalerești.

La etaj se află apartamentele regale. Camera Reginei este singura încăpere cu vedere spre Rin. Din dragoste, regele i-a cedat această cameră soției sale pentru ca aceasta să se poată bucura de priveliștea frumoasă a Rinului. Deasupra arcadei care leagă partea veche a castelului de cea nouă se află dormitorul comun. Un pat de 1,85 metri și o frumoasă priveliște spre grădină sunt reperele acestei încăperi. Urmează sala de muzică și o mică sală de audiențe, ambele frumos decorate cu mobilier de epocă.

Curtea și grădina castelului

Curtea castelului, grădina și capela pot fi explorate pe cont propriu. Din curtea interioară a castelului trecem pe sub arcada care leagă partea veche a castelului de cea nouă. Coborând câteva trepte ajungem în superba grădina a castelului. Este o grădină micuță, cu o fântână arteziană în centru, dar este minunată. De altfel, aici se fac și cele mai multe poze.

castelul Stolzenfels: curtea interiora
gradina de la castelul Stolzenfels
gradina castelul Stolzenfels

Terasele sunt și ele foarte frumoase. În special terasa estică care are și un balcon ce oferă o priveliște încântătoare asupra Rinului.

Balcon castelul Stolzenfels

Capela îți sare în ochi chiar de la intrarea în castel. Cele două turnuri ne amintesc parcă de Catedrala din Köln. Este ultima clădire construită, fiind sfințită în 1845, cu ocazia vizitei reginei Victoria a Marii Britanii.

Biserica de la castelul Stolzenfels

În concluzie, castelul Stolzenfels este un castel superb, cu o arhitectură deosebită, care abia așteaptă să fie descoperit de turiști. Ne-a plăcut faptul că aici nu întâlnești turismul de masă. Astfel, ai posibilitatea sa te plimbi liniștit prin castel, fără sa stai la coadă pentru a face o fotografie.

Detalii despre program și prețuri găsiți pe site-ul torzumwelterbe.de.

Share!

Distribuie articolul prietenilor tăi!

Dacă nu vreți să ratați viitoarele noastre articole,  abonați-vă la Newsletter-ul nostru...
...sau urmăriți-ne pe rețelele de socializare!

Lasă un comentariu