Castelul Thurant – o bijuterie ascunsă pe valea Moselei

Romantica vale a Moselei atrage milioane de turiști. Podgoriile cocoțate pe coline, castelele care stau de veghe de sute de ani, precum și satele/orașele cochete de pe malul râului fac parte din aceste peisaje idilice, adevărate motive pentru cărțile poștale. Castelele de pe valea Moselei sunt destinații populare pentru mulți turiști, dar aproape încă un secret ascuns este castelul Thurant din Alken, deoarece nu mulți știu de existența sa.

Castelul Thurant se află la aproximativ 26 km de Koblenz. Sus la castel se poate ajunge chiar și cu mașina. La poarta castelului există o mică parcare gratuită unde încap vreo 10 mașini. Deși parcarea sus la castel este mai comodă, vă recomand să parcați jos, în oraș. Pe strada In der Grinschelheck se află o parcare mare gratuită, iar de aici se urcă la castel, printre vii și prin pădure, în circa 20-30 de minute.

Drumul din Alken spre castelul Thurant

Drumul care urcă la castel este unul spectaculos, cu o priveliște superbă asupra viilor, Moselei și localității de la poalele colinei. O prima parte din traseu ne poartă pașii prin micuța localitate Alken, pe Oberstraße, printre căsuțe cochete și pensiuni. Trecem de Biserica St. Michael, una dintre cele mai vechi biserici de pe valea Moselei cu o istorie de peste 1000 de ani, iar în scurt timp ajungem la vechea poartă a orașului, un turn care încă mai stă de veghe, deși liniștea satului este tulburată acum doar din când în când de entuziasmul unui turist.

castelul Thurant: vedere din Alken
Prin Alken in drum spre castelul Thurant
Turnul din Alken

La turn facem la dreapta și urmăm strada care începe să urce la castel printre viile de un verde crud. La scurt timp ajungem la o intersecție în care se află o presă de struguri. Aici o apucăm la stânga și, după încă un timp petrecut printre vii, ajungem la baza unei stânci. De aici drumul urcă o bună bucată de vreme prin pădure. Această porțiune de drum este un pic mai dificilă, deoarece cărarea este îngustă, pietroasă și cu o înclinare mai mare, de aceea e bine sa fiți încălțați adecvat.

La un moment dat o să ajungeți la o intersecție. Dacă alegeți cărarea din stânga vă veți continua călătoria prin pădure până la porțile castelului. Recomand sa mergeți înainte și să urcați pe stânca de la baza căreia ați plecat. Aici efortul depus pe drum vă va fi răsplătit, căci rar mi-a fost dat să mai văd o priveliște mai minunată. Tot aici este și o băncuță pe care vă puteți așeza și admira în liniște priveliștea. După această urcare, traseul părăsește pădurea, iar ultima porțiune se parcurge printre vii.

Satul Alken de pe valea Moselei
In drum spre castelul Thurant: priveliste spre satul Alken
Drumetie spre castelul Thurant: satul Alken

Ce poți vedea la castelul Thurant?

Și iată-ne ajunși la poarta castelului. Urcăm câteva trepte păzite de doi lei din piatră, traversăm podul din lemn cu aspect medieval, trecem pe sub grilajul metalic al porții și pătrundem în curtea castelului.

Intrarea de la castelul Thurant de pe valea Moselei

Castelul este foarte vechi, fiind construit între anii 1198 – 1206 de contele Heinrich, fratele împăratului Sfântului Imperiu Roman, Otto al IV-lea. Ca de altfel mai toate castelele din regiune, nici Thurant nu a scăpat de asedii și distrugere, astfel între 1246 – 1248 este ocupat de Arhiepiscopii de Köln și Trier care își împart castelul între ei, despărțindu-l în două printr-un zid de piatră și construind în fiecare parte câte un turn de apărare, cunoscute astăzi ca Turnul Trier și Turnul Köln. În secolul al 19-lea, castelul cade în ruină, fiind salvat de Dr. Robert Allmers care îl cumpără în anul 1911 și îl reconstruiește parțial. Castelul se află astăzi în posesia familiilor Allmers și Wulf, dar pentru doar 4 euro poate fi vizitat de turiști.

Castelul Thurant: turn de aparare

Castelul este desprins parcă din poveștile cu cavaleri. O curte interioară cu alee străjuite de statuete și de flori care își împrăștie mirosul în jur te invită la un moment de relaxare pe una dintre băncile amplasate acolo. Ziduri înalte și groase acoperite de iederă se ridică în fața ta, iar dacă ai nevoie de un moment de reculegere, capela castelului, cu altarul baroc din 1779 și frescele din secolele 16 – 17, îți stă la dispoziție.

Pont: Deasupra capelei se află un apartament care poate fi închiriat pentru petrecerea unei vacanțe în stil medieval. Din ce am aflat de la casieriță, apartamentul era deja rezervat până anul viitor, deci trebuie făcută o rezervare din timp.

Castelul Thurant: intrarea in biserica
Castelul Thurant: un turn de aparare

Cele două turnuri completează imaginea castelului. Turnul Trier servește astăzi drept turn de apă și nu se poate vizita, dar în Turnul Köln se poate urca. Priveliștea e fenomenală. Dacă vă întrebați la ce folosea coșul din fier din imagine, răspunsul este că în el se aprindeau vreascuri pentru transmiterea de semnale.

Castelul Thurant: Alken vazut din turn

La baza Turnului Köln se află Jagdhaus (Casa de vânătoare). Aici puteți admira o expoziție de armuri, arme medievale și trofee de vânătoare. De asemenea se mai pot vizita și pivnița, precum și grajdurile.

Grajdul de la castelul Thurant

În concluzie, dacă vrei să eviți turismul de masă și să vizitezi ceva mai special pe valea Moselei, atunci o plimbare prin castelul Thurant, cu priveliștile sale spectaculoase asupra Moselei, nu trebuie să lipsească de pe lista ta.

PROGRAM:

1 martie – 30 aprilie: între orele 10:00 – 17:00

1 mai– 9 octombrie: între orele 10:00 – 18:00

10 octombrie– 31 octombrie: între orele 10:00 – 17:00

1 mai– 9 octombrie: între orele 10:00 – 18:00

1 - 15 noiembrie: între orele 10:00 – 16:00

*în zilele de miercuri castelul este închis, la fel și în perioada 16 noiembrie - 28 februarie.

PREȚURI:

Adulți: 4 €

Elevi și studenți: 2,50 €

Copii sub 7 ani: gratis

Share!

Distribuie articolul prietenilor tăi!

Dacă nu vreți să ratați viitoarele noastre articole,  abonați-vă la Newsletter-ul nostru...
...sau urmăriți-ne pe rețelele de socializare!

Lasă un comentariu