Bacharach am Rhein: mini-ghid de călătorie pe valea Rinului

Bacharach pe Rin este un oraș mic, cu aproximativ 2.000 de locuitori, așezat pe Valea Rinului Mijlociu Superior, pe malul stâng al Rinului, între Bingen și Boppard. Ne-am îndrăgostit de Bacharach de la prima vedere. Este un orășel fermecător, cu oameni prietenoși, clădiri vechi istorice și străzi pietruite, precum și un castel mare, de unde ai o priveliște foarte frumoasă asupra Rinului.

Prin Bacharach s-au perindat mulți artiști și poeți, precum Victor Hugo, Clemens Brentano, Heinrich Heine sau William Turner care au surprins frumusețea orășelului renan în poeziile și picturile lor, determinând astfel tot mai mulți oameni să călătorească în această regiune. Chiar și astăzi, Bacharach este un magnet pentru turiștii din întreaga lume, care sunt încântați de vechiul oraș de pe valea Rinului cu numeroasele sale case cu structură din lemn, deasupra cărora tronează castelul Stahleck, cu ruinele capelei Werner vizibile de departe și, nu în ultimul rând, cu vinurile excelente, renumite în întreaga lume.

Cum ajungi în Bacharach?

Bacharach este așezat pe malul stâng al Rinului, la cam jumătatea drumului dintre Mainz și Koblenz. De aceea, dacă vreți să ajungeți în Bacharach cu transportul în comun, cel mai avantajos este să aveți ca punct de plecare Mainz sau Koblenz.

Bacharach pe valea Rinului

Cu mașina – pe malul stâng al Rinului

  • din Mainz pe autostrada A60 până în Bingen, iar de aici se continuă paralel cu Rinul pe drumul național B9 cca. 12 km până în Bacharach.
  • din Koblenz pe autostrada A61 până în Rheinböllen, iar de aici pe drumul L224 cca. 10 km până în Bacharach sau dacă vreți să treceți prin fiecare localitate de pe valea Rinului Mijlociu, puteți merge paralel cu Rinul pentru drumul național B9.

Cu mașina – pe malul drept al Rinului

  • din Wiesbaden pe drumul național B42 până în Lorch, unde traversați Rinul cu feribotul până la Nierderheimbach, iar de aici urmați drumul național B9 cca. 4 km până în Bacharach.
  • din Koblenz pe drumul național B42 până în Kaub, unde treceți Rinul cu feribotul, după care continuați pe B9 cca. 3 km până în Bacharach.

Cu trenul

  • din Koblenz cu trenul RE 2 care circulă în direcția Frankfurt am Main sau cu trenul RB 26 care merge în Mainz. Cu ambele trenuri faceți aprox, 30 de minute până în Bacharach.
  • din Mainz cu trenul RE 2 în direcția Koblenz sau cu trenul RB 26 în direcția Köln
  • din Wiesbaden puteți ajunge în Mainz cu S-Bahnul S8 (spre Hanau) sau cu trenul RB 75 (spre Aschaffenburg), iar din Mainz luați RE 2 sau RB 26.
  • din Frankfurt puteți lua trenul RE 2 spre Koblenz (1h 15 min până în Bacharach).

Cu vaporul

Unde poți parca în Bacharach?

Din cauza străzilor înguste există o interdicție de parcare generală în zona orașului vechi. Totuși sunt destule locuri de parcare pe malul Rinului (în parcarea de lângă acostamentul navelor de la Köln-Düsseldorfer și în parcarea de lângă locul de joacă pentru copii – Kinderspielplatz), precum și de-a lungul drumului național B9. Toate aceste parcări sunt cu plată. O oră costă 0,50 €, iar o zi întreagă 4 €. După ora 18:00 se poate parca gratuit.

Mai jos atașez harta orașului pe care sunt marcate și locurile de parcare. Există și un loc de parcare gratuit, pe B9 la marginea orașului cum mergi spre St. Goar, marcat cu verde pe hartă.

Harta Bacharach am Main

Mai jos puteți descărca harta pdf a orașului Bacharach, pe care sunt marcate și locurile de parcare pomenite în articol.

Descarcă harta Bacharach

Obiective turistice în Bacharach

O scurtă plimbare pe străduțele istorice din Orașul Vechi este de ajuns pentru a descoperi principalele obiective turistice din Bacharach, în principal case tradiționale germane din Evul Mediu, protejate de un zid de apărare cu turnuri și de un castel.

Fortificațiile orașului

Zidul și turnurile de apărare din Bacharach se numără printre cele mai bine conservate fortificații medievale de pe valea Rinului. Construcția zidului de apărare a început în 1344, iar în jurul anului 1400 orașul era complet înconjurat de un zid cu 16 turnuri de apărare.

Din 2007 a fost amenajat și un traseu de-a lungul vechiului zid de apărare. Este vorba de Stadtmauerrundweg, un traseu de vreo 2 km care include, pe lângă zidul de apărare (în mare parte accesibil) cu turnurile sale, și castelul Stahleck. Timp de parcurgere: cca. 1 oră.

Punctul de start al traseului este vis-a-vis de Mittelrheinhalle, prin stânga casei de la adresa Mainzer Straße 2. De aici urcă o potecă de cca 300 m spre castelul Stahleck, trecând pe lângă turnurile Hutturm, Sonnenturm, Kühlbergturm și Halbrundturm. Pe porțiunea dintre Kühlbergturm și castel priveliștea asupra orașului Bacharach este superbă.

De la castel se merge cca 90 de metri până la Turnul Iubirii (Liebesturm), iar de aici pe Burg Weg pe la Colțul Pictorului (Malerwinkel) până la poarta de vest a orașului, Steeger Tor, numită și Holzturm (Turnul din Lemn), deși turnul din secolul al 14-lea este din piatră.

La stânga turnului sunt câteva trepte care dau spre o potecă ce duce spre Postenturm, în care poți urca ca să vezi cea mai frumoasă priveliște panoramică cu orașul Bacharach. Posten este una dintre celebrele podgorii din Bacharach. De la Postenturm poți urca și mai sus, la Spitzen Turm și apoi la punctul de belvedere Heinrich Heine.

Bacharach pe valea Rinului: Steeger Tor
Bacharach pe valea Rinului
Bacharach pe valea Rinului: vedere de la Postenturm

De la Postenturm traseul fortificațiilor continuă pe Rosenstraße (Strada Trandafirilor) până la intersecția cu strada Koblenz, iar apoi pe strada Auf der Münze, la capătul căreia se află Turnul Monetăriei (Münzturm). Aici urci pe zidul medieval al orașului și mergi pe el până la Biserica Sf. Nicolae, trecând prin Marktturm (Turnul Pieței) și Kranturm (Turnul Macaralei). De la Biserica Sf. Nicolae treci pe Zollstraße, apoi la stângă pe Mainzer Str. și ajungi iar la punctul de plecare.

Bacharach pe valea Rinului: Marktturm
Bacharach pe valea Rinului: Kranturm

Mai jos puteți vedea și descărca un traseu prin Bacharach care acoperă o bună parte din fortificații:

Biserica Sf. Petru

Dacă intri în oraș prin Marktturm, în capătul Marktstraße dai de Peterskirche, o biserică romanică din secolul al 13-lea, care domină cu turnul său vestic peisajul urban din Bacharach. Biserica aparținea de fapt Arhiepiscopiei din Köln, care numea preotul bisericii, acesta din urmă asigurând din vechiul Kurkölnisches Saalhof de vizavi de biserică jurisdicția ecleziastică în regiune.

Bacharach pe valea Rinului: Biserica Sf. Petru
Bacharach pe valea Rinului: interior biserica Sf. Petru

Altkölnischer Saal / Kurkölnischer Saalhof

Vis-a-vis de biserică se află una dintre cele mai frumoase clădiri de pe valea Rinului Mijlociu. Kurkölnischer Saalhof era pe vremuri cea mai importantă clădire seculară din oraș și a servit ca tribunal. În 1810 clădirea a fost demolată de francezi, iar mai târziu aceasta a fost reconstruită, sub numele de Altkölnischer Saal. Astăzi, funcționează aici un hotel-restaurant.

Bacharach pe valea Rinului: Altkölnischer Saal
Bacharach pe valea Rinului: Altkölnischer Saal

Capela Werner

În spatele Bisericii Sfântului Petru, câteva trepte duc până la ruinele capelei gotice Werner, care a fost construită în 1293 și distrusă în secolul al 17-lea. Astăzi, ruinele sunt simbolul orașului Bacharach.

Bacharach pe valea Rinului: Capela Werner

Construcția capelei Werner are la bază legenda unei crime rituale. În Săptămâna Mare a anului 1287 a fost găsit trupul unui tânăr de 16 ani lângă Bacharach. Cum acesta lucra pentru o familie de evrei, a fost răspândit zvonul cum că Werner ar fi fost ucis de evrei care i-au folosit sângele pentru un ritual în timpul Paștelui evreiesc. Zvonul a dus la o persecuție a evreilor din valea Rinului, în urma căreia peste 40 de oameni au fost uciși, iar mormântul lui Werner a devenit în scurt timp un loc de pelerinaj. În Bacharach și Oberwesel, Werner era venerat ca un martir, „Sfântul din Bacharach” primind chiar și un loc în calendarul catolic până în 1963, când numele său este în cele din urmă înlăturat.

Castelul Stahleck

Când am povestit despre traseul fortificațiilor, am pomenit și de castelul din secolul al 11-lea, care tronează în mijlocul podgoriilor de deasupra orașului. După o istorie plină cu asedii, cuceriri și distrugeri, astăzi, castelul găzduiește un hostel, iar curtea sa este liber accesibilă.

Bacharach pe valea Rinului: castelul Stahleck
Bacharach pe valea Rinului: Burg Stahleck
Bacharach pe valea Rinului: Stahleck
Bacharach pe valea Rinului: curtea castelului Stahleck
Bacharach pe valea Rinului: turnul castelului stahleck
Bacharach pe valea Rinului: Stahleck
valea Rinului

Altes Haus (Casa Veche)

În timpul plimbării noastre pe străzile medievale din Bacharach am descoperit foarte multe case tradiționale din lemn, dar cel mai mult ne-a plăcut Altes Haus, așezată pe Oberstraße, la câțiva metri de Altkölnischer Saal.

Bacharach pe valea Rinului: Altes Haus

Casa Veche a fost construită în 1586, iar conform inscripției de pe casă, începuturile ei datează de prin 1368. Deși cele mai multe case din jur au pierit în incendiile din secolul al 18-lea, Altes Haus a păstrat caracteristicile caselor tradiționale renane cu frontoane, turnulețe la colț, uși rococo și obloane verzi. O adevărată bijuterie și un motiv foto foarte îndrăgit de turiști!

Alte Münze

La intersecția dintre Oberstraße și Rosenstraße am întâlnit o altă casă emblematică pentru Bacharach. Este vorba de Vechea Monetărie în care se băteau pe vremuri guldenii principelui palatin. Clădirea este de fapt o casă dublă cu frontoane – una din 1597 și cealaltă din secolul al 17-lea-, și găzduiește astăzi un restaurant.

Bacharach pe valea Rinului: Alte Münze

Printre casele cu tradiție din Bacharach se mai remarcă Posthof de pe Oberstraße 45, Casa Utsch de pe Koblenzer Str. 5 sau Casa Sickingen de pe Oberstraße 4.

Bacharach
Bacharach am Rhein
detaliu casa din Bacharach
strada din Bacharach

În concluzie, pot spune că Bacharach este unul dintre cele mai frumoase și idilice orășele de pe valea Rinului Mijlociu, unde puteți rătăci câteva ore bune pe străduțe medievale, printre case vechi de secole. Și când vă plictisiți, urcați la castelul Stahleck sau în Postenturm și admirați de sus „dansul” vaporașelor de pe Rin sau opriți-vă la unul dintre localurile tradiționale și savurați un Riesling sau un Pinot Noir de Bacharach. Nu de alta, dar vinul de Bacharach este apreciat în întreaga lume. În Evul Mediu, Papa Pius al II-lea comanda în fiecare an la Roma un butoi de vin de Bacharach, iar împăratul Venceslau al IV-lea de Luxemburg a șters datoriile orașului Nürnberg în schimbul a 4 butoaie de vin de Bacharach.

Dacă nu vreți să ratați viitoarele noastre articole,  abonați-vă la Newsletter-ul nostru...
...sau urmăriți-ne pe rețelele de socializare!

Lasă un comentariu