Orașul balnear Bad Orb se află în landul Hessa, mai exact în districtul Main-Kinzig. Din Frankfurt, Fulda sau Würzburg ai mai puțin de o oră de mers cu mașina. Orășelul cu cei aproape 10.000 de locuitori este menționat în istorie încă din anul 1059. Situat în mijlocul munților din parcul natural Spessart, Bad Orb va prospera datorită bogatelor sale zăcăminte de sare. La sfârșitul secolului al XIX-lea, după ce producția de sare devine nerentabilă, Bad Orb decide să folosească izvoarele sale sărate pentru băi medicinale. Astăzi, Bad Orb este unul dintre cele mai importante orașe balneare din Hessa, mândrindu-se cu facilitățile sale spa moderne.
Recomandare parcare gratuită
Am ajuns în orașul balnear Bad Orb la recomandarea unor prieteni. Mai trecusem pe lângă el de câteva ori, în drumul nostru spre Fulda, dar n-am fost niciodată tentați să oprim aici. Într-una din zile am hotărât însă să dăm curs recomandării prietenilor noștri și ne-am pornit la drum spre regiunea Spessart. Bad Orb se află la autostrada A66, la cam jumătatea drumului dintre Frankfurt și Fulda. Sunt circa 60 km din Frankfurt.
În mai puțin de o oră eram deja în Bad Orb. Ca de obicei, evităm, acolo unde se poate, parcările cu plată. De data asta nu a fost greu să găsim o parcare gratuită aproape de centrul orașului balnear. Am lăsat mașina în parcarea de lângă cimitir, la Molkenbergstraße nr. 9. Este o parcare destul de mare, iar până în centru nu-ți ia pe jos mai mult de 10 minute.
Centrul vechi din orașul balnear Bad Orb
Bad Orb este, de asemenea, deosebit de interesant datorită centrului său istoric, cu multe case cu structură din lemn, cu străduțe înguste și fântâni romantice. De la parcarea cimitirului am coborât în oraș de-a lungul străzilor Molkenberg și Burgring. Am trecut pe lângă banca Sparkasse, pe treptele căreia ne-am întâlnit cu Franz Leopold Koch, farmacistul care pune bazele băilor medicinale din Bad Orb, apoi pe lângă stația de poliție și am ajuns într-o mică piață. Aici este amplasată o statuie care-l prezintă pe Sf. Martin tăind în jumătate mantia sa de soldat roman pentru a o împărți cu un cerșetor dezbrăcat, pe care-l întâlnește într-o iarnă la porțile orașului Amiens. Legenda spune că, în aceeași noapte, sfântului Martin i-a apărut în vis Isus Hristos îmbrăcat cu mantia pe care o dăruise cerșetorului. Tot în această piață se află și biroul de informații turistice.


Multe, multe case cu structură din lemn (Fachwerkhäuser)
În stânga pieței se întinde orașul vechi, iar prin dreapta ajungi în parcul balnear. Am vrut să vedem mai întâi frumoasele case cu structură din lemn, care pot fi găsite în centrul istoric din orașul balnear Bad Orb, între străzile Burgring și Würzburger Straße. Așa că am pornit pe Hauptstraße, strada principală care străbate vechiul oraș. După câțiva metri am ajuns în Solplatz, o piață cu o frumoasă fântână, la care Freya și Selina ne-au obligat să facem un scurt popas pentru a se bălăci puțin în apa acesteia.



Ne-am continuat drumul mai departe pe Hauptstraße unde privirile ne-au fost atrase de casele patricienilor de la numerele 28 și 30. Case tipice nemțești cu structură din lemn, datând de pe la 1600. Foarte frumoase.


Următoare oprire am făcut-o în Marktplatz. Foarte frumoasă și această mică piață, cu fântâna și nelipsitele case cu structură din lemn, la parterul cărora sunt câteva restaurante și cafenele.


Cea mai mica casa cu structură din lemn din landul Hessa
Însă cele mai frumoase case cu structură din lemn le-am găsit pe Kirchgasse, o străduță îngustă desprinsă parcă din povești, care duce, așa cum spune și numele, la biserică.


În capătul străzii, la baza scărilor care urcă spre biserică, se află cea mai mică casă cu structură din lemn din întreg landul Hessa. Are o lățime de doar 1,58 metri. Casa a fost construită în 1634 și găzduiește o expoziție a artistului Helmut Jahn.

Biserica Sf. Martin
Trepte, păzite de doi episcopi din piatră, duc la biserica catolică Sf. Martin – cea mai veche biserică din orașul balnear Bad Orb. Biserica Sf. Martin, așa cum apare astăzi, a fost sfințită din nou în decembrie 1985 după ce a fost distrusă de un incendiu devastator în noaptea de Crăciun a anului 1983. Inițial era o biserică gotică din secolul al XIV-lea. Turnul bisericii a făcut odată parte din fortificațiile orașului.


Vechiul zid de apărare
Din fortificațiile orașului s-a păstrat și o porțiune a zidului de apărare. Cei care și-au construit casele lângă zid au vrut probabil să facă economii la materialele de construcție, lipindu-și casele de zid, astfel zidul formează în același timp și unul dintre pereții caselor.

Dincolo de zid se întinde un mic părculeț – Quellenpark în care este trasat un mic labirint din piatră cubică, cu un arțar în centrul său. Acesta a fost planificat după exemplul labirintului de la catedrala din Chartes. Copiii s-au distrat de minune, în timp ce noi am putut să ne mai tragem puțin sufletul pe o bancă, la umbra zidului de apărare.




Parcul balnear din Bad Orb
După ce am explorat centrul istoric din orașul balnear Bad Orb, aveam nevoie de puțină relaxare, așa că ne-am îndreptat spre parcul balnear (germ. Kurpark). Uriașul parc a fost amenajat în 1900 în stilul unei grădini englezești de 8 ha, cu arbori vechi, arbuști rari și un iaz pentru lebede și rațe.


Gradierwerk (turnul de absolvire)
Fostul turn de absolvire folosit în procesul de obținere al sării este una dintre principalele atracții pentru oaspeții parcului balnear. Cu o lungime de 155 de metri, o lățime de 12 metri și o înălțime de 18 metri, acesta este cel mai mare din landul Hessa.

Turnul de absolvire este format din cadre de lemn umplute cu mănunchiuri de crenguțe prin care se scurge saramura. Prin acest proces concentrația sării din apă crește și în plus mineralele care se depun pe aceste crenguțe cresc calitatea sării obținute. Turnul încă funcționează foarte bine, asigurând un climat similar cu cel al unei plaje de mare. Vorbim despre un adevărat inhalator în aer liber, iar accesul este gratuit. Aerosolii ameliorează problemele respiratorii și previn stresul și tulburările de somn. Iar în timpul zilelor călduroase este atât de plăcut să stai pe una dintre băncile de lângă turn și să simți atingerea particulelor fine de sare din ceața de saramură.



Toskana Therme
Lângă turnul de absolvire se află Toskana Therme, una dintre cele mai frumoase băi termale din Hessa. Bazinele cu apă termală și muzică subacvatică asigură relaxarea de care ai nevoie după o zi de mers. Detalii despre program și prețuri găsiți pe siteul lor oficial.

Game of Thrones
Dacă vrei să-i faci concurență lui Daenerys și să te simți o dată în viață ca o regină, tronul maiestuos, roșu și auriu, ce împodobește parcul balnear te invită la un selfie în mijlocul unei mări de flori.

Cel mai lung traseu de mers în picioarele goale din Germania
Din parcul balnear pornește cel mai lung traseu de mers în picioarele goale din Germania. De-a lungul traseului de 4 km sunt amenajate 35 de stații în care puteți simți diferite materiale, gen nisip, pietre sfărâmate, conuri de brad etc. În anumite locuri puteți traversa râul Orb și afunda picioarele în noroi.
Vă puteți lăsa papucii la chioșcul din parc, de unde cumpărați și biletele pentru traseu. Pentru adulți accesul costă 3 euro, iar pentru copiii de la 6 ani 1,5 euro. Tot atunci primiți și o hartă cu cele 36 de stații înșirate de-a lungul râului Orb.
Traseul este unul circular, iar la jumătatea lui se află o mică grădină zoologică. Accesul în acest parc de animale este gratuit. Nu sunt foarte multe animale, dar copiii au posibilitatea să vadă, să mângâie și să hrănească căprioare, măgari, cai sau mufloni.
În cazul în care vă opriți la parcul de animale vă recomandăm să nu vă lăsați papucii la intrarea pe traseul de mers în picioarele goale.
Turnul de veghe de pe Molkenberg
Am încheiat vizita noastră în Bad Orb pe Molkenberg, un munte de 300 de metri aflat la marginea orașului balnear. De la băile termale există o potecă pe care puteți ajunge până sus, dar noi am urcat cu mașina. În apropierea turnului de veghe există și o parcare.

Turnul de 9 metri de pe Molkenberg este un punct de belvedere popular și punctul de plecare pentru multe drumeții în regiunea Spessart. Sunt de urcat vreo 40 de trepte până în vârful turnului, dar priveliștea de sus cu orașul balnear Bad Orb este foarte frumoasă. Merită să tragi o fugă până la turn, mai ales la apusul soarelui.



La plimbare cu „Emma"
Emma este un trenuleț cu aburi ce parcurge traseul de 7 km de la Bad Orb la Wächtersbach în fiecare duminică, începând cu duminica Paștelui și încheind cu ultima duminică din octombrie. Detalii despre program și prețuri găsiți pe siteul oficial al Emmei.
Recomandări restaurante
Kärrners Gasthausbrauerei – un restaurant frumos, cu propria fabrică de bere și o grădină grozavă de bere situată direct lângă parcul spa. Personalul este drăguț, iar mâncare delicioasă.
Gaststätte Alte Schmiede – un restaurant micuț, dar cu mâncare bună. Puteți încerca aici puiul la grătar, pește proaspăt sau vânat din regiunea Spessart.
Café-Restaurant Jagdhaus Haselruhe – undeva în afara orașului se află o veche cabană de vânătoare cu mâncare foarte bună. Este ideal în cazul în care faceți o drumeție în zonă.
Concluzii
Orașul balnear Bad Orb oferă, pe lângă cel mai lung traseu de mers în picioarele goale din Germania, o baie termală, un parc balnear cu un vechi turn de absolvire încă funcțional, precum și multe alte atracții care pot fi descoperite într-o excursie de o zi. Pe lângă facilitățile spa este de menționat și vechiul centru istoric, cu multe case istorice tipice germane.
Share!
Distribuie articolul prietenilor tăi!