Speyer: atracții și obiective turistice

Cu o istorie de peste 2000 de ani, Speyer este unul dintre cele mai vechi orașe din Germania. Orașul este trecut pe hărțile Antichității încă de pe vremea romanilor. Aceștia și-au așezat aici o tabără militară, în jurul căreia s-a dezvoltat o mică așezare care avea să prospere în Evul Mediu, odată cu venirea la putere a împăraților din Dinastia Saliană. În timpul acestora, Speyer primește statutul de „oraș liber imperial” și devine astfel unul dintre cele mai importante orașe din Imperiul Romano-German. În articolul nostru vă vom prezenta principalele puncte de interes pe care nu ar trebui să le ratați în cazul în care planificați o vizită în vechiul oraș imperial.

Obiective turistice în Speyer

Speyer este un oraș mic. Are doar 50.000 de locuitori. Din acest motiv este și ușor să bifezi principalele atracții turistice ale orașului. Acestea sunt poziționate central, așa că e de ajuns o plimbare pe jos de câteva ore pentru a vedea obiectivele turistice cu care se laudă orașul.

Pont parcare

Nu e nevoie să parchezi mașina în buricul târgului. La adresa Geibstraße 2, între Muzeul Tehnicii și parcul din spatele catedralei, se află o parcare foarte mare unde poți lăsa mașina întreaga zi pentru doar 3 . Catedrala se află la nici 5 minute de mers pe jos.

Domul din Speyer

Principalul obiectiv pentru care am venit în Speyer a fost Domul. Așa cum vă povesteam și în articolul despre Worms, Catedrala din Speyer este unul dintre cele 8 Domuri imperiale din Germania. Ba mai mult, Domul a fost inclus în anul 1981 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Domul din Speyer
Domul din Speyer

Cea mai mare catedrală romanică din lume

Catedrala a fost construită acum 1000 de ani la cererea lui Konrad al II-lea, primul împărat din Dinastia saliană care a condus Imperiul Romano-German timp de aproape un secol, între anii 1027-1125. Nici Konrad al II-lea și nici urmașul său, Henric al III-lea, nu aveau să vadă finalizată construcția Catedralei. Abia în anul 1061, în timpul împăratului Henric al IV-lea, Catedrala avea să fie sfințită.

Ca să-și demonstreze puterea politică, Henric al IV-lea a demolat jumătate din catedrală pentru a o reconstrui și mai mare. Astfel, în 1106 era terminată construcția uneia dintre cele mai mari clădiri din acele timpuri. Cu o lungime de 134 metri și o lățime de 33 metri, Catedrala din Speyer este astăzi de-a dreptul impunătoare. Vă dați seama ce impresie făcea acum 1000 de ani uriașul Dom care se înălța în mijlocul unui sat de 500 de locuitori?

Fațada sudică a Domului din Speyer
Domul din Speyer: fațada sudică
Turnul sud-vestic al Domului din Speyer
Domul din Speyer: fațada sudică

Domnapf este fântâna din fața Domului și marca pe vremuri granița dintre teritoriul orașului liber imperial și domeniul episcopului de Speyer. Atunci când un nou episcop venea în oraș, acesta era escortat de cetățenii din Speyer până la fântâna pe care episcopul era obligat să o umple  cu vin. Fântâna are un volum de 1580 de litri, iar fiecare cetățean din Speyer avea dreptul să bea vin din fântână.

Fântâna Domnapf din fața Domului din Speyer
Domul din Speyer: fațada vestică și fântâna Domnapf

Domul la interior

Am intrat în Catedrală pe la vest printr-un portal central supravegheat de sus de 5 statui: în centru este așezată Fecioara Maria (patroana Domului) care îi are în dreapta sa pe Arhanghelul Mihail și pe Sf. Ștefan (al doilea patron al Domului), iar în stânga sa pe Ioan Botezătorul și pe Bernhard de Clairvaux, un renumit călugăr cistercian care a vizitat Domul în Evul Mediu. Deasupra se află o fereastră circulară mare, simbol al Divinității, încadrată într-un pătrat care simbolizează Pământul. În colțurile acestuia se pot observa cele 4 simboluri ale Evangheliștilor: Vulturul, Omul, Leul și Taurul. Intrarea în Dom este gratuită.

Statuile de deasupra intrării Domului din Speyer
Domul din Speyer: statuile de deasupra intrării

Interiorul Catedralei este de asemenea impunător. Nava centrală are o înălțime de 33 m. Stâlpi puternici cu arcade susțin cele 6 bolte care simbolizează Cerurile și cele 6 zile în care a fost creată lumea.

În fața altarului este suspendată o coroană uriașă. Este vechea coroană a împăraților din Dinastia saliană. Aceasta marchează mormântul împăratului Konrad al II-lea care se află dedesubt, în criptă.

Interiorul Domului din Speyer
Domul din Speyer: interior - vedere spre altar
Altarul Domului din Speyer
Domul din Speyer: altarul
Orga Domului din Speyer
Domul din Speyer: interior - vedere spre orgă
Fresce din Domul din Speyer
Domul din Speyer: interior

Cripta: locul de odihnă al împăraților germani

Cripta este cea mai veche parte a Catedralei, iar arcadele vopsite în roșu-alb îmi amintesc de Mezquita din Cordoba. Împărații din Dinastia Saliană au ales Speyer ca locul lor de înmormântare. Nu mai puțin de 8 împărați și regi germani din Dinastiile Salier, Staufen și Habsburg, la care se mai adaugă 4 regine și câțiva episcopi, sunt înmormântați aici.

Cripta Domului din Speyer
Domul din Speyer: cripta
Cripta Domului din Speyer
Arcadele din criptă ne amintesc de Mezquita din Cordoba
Mormintele regilor din cripta Domului din Speyer
Cripta: morminte de împărați și regi

Prețuri criptă:

Adulți: 4,00 €

Elevi, studenți, minori, persoane cu handicap: 1,60 €

Copiii sub 6 ani au accesul gratuit

Turnul Domului și Sala imperială

Pentru încă 6,50 puteți urca și în turnul Domului. În preț este inclusă și vizitarea Sălii imperiale (Kaisersaal). Sala imperială poate fi vizitată cu ghid la ora înscrisă pe bilet. Începerea turului se așteaptă pe un mic coridor de la intrarea în Dom, după care se urcă vreo 15 metri deasupra intrării principale. În respectiva cameră se află 9 fresce monumentale ale pictorului Johann Baptist Schraudolph, în care sunt prezentate scene din viața Sf. Bernhard de Clairvaux, a Sf. Ștefan și a Papei Ștefan I. Atracția principală este însă fresca intitulată „Încoronarea Mariei”.

Fresce din Kaisersaal, Domul din Speyer
Fresce din Kaisersaal
Fresca Încoronarea Mariei din Kaisersaal, Domul din Speyer
Încoronarea Fecioarei Maria

După ce am vizitat Sala imperială am putut urca pe platforma turnului sud-vestic al catedralei, de unde se poate admira orașul de la o înălțime de 60 de metri. Dacă până la Sala imperială sunt doar vreo 90 de trepte, până la platforma de observație mai sunt de urcat încă 200 de trepte, mai întâi pe o scară din piatră, apoi pe una din oțel. Dar priveliștea merită întreaga osteneală.

Vedere panoramică din turnul Domului din Speyer
Speyer: vedere panoramică din turnul Domului
Biserica Memorială și Biserica Sf. Iosif din Speyer
Speyer: vedere panoramică cu Biserica Memorială (stânga) și Biserica Sf. Iosif (dreapta)
Muzeul de Istorie din Speyer văzut din turnul Domului
Speyer: vedere panoramică spre Muzeul Tehnicii

Pentru doritorii de senzații extreme se poate organiza la cerere, pentru un grup de max. 5 persoane, un tur prin galeria de coloane de sub acoperișul Domului. Acesta costă 400 €/grup, adică 80 €/persoană în cazul unui grup de 5 persoane.

Galeria de coloane a Domului din Speyer
Cine se încumetă la o plimbare prin galeria de coloane?
Fațada estică a Domului din Speyer
Galeria de coloane de pe fațada estică

Ce poți vedea pe lângă Dom?

În afara Catedralei, pe latura sa sudică se poate vedea Ölberg, un monument care înfățișează momentul arestării lui Hristos pe Muntele Măslinilor.

Monumentul Ölberg de lânga Domul din Speyer
Domul din Speyer: Ölberg

La est de Dom se mai pot vedea resturile vechiului zid de apărare al orașului. Heidentürmchen a fost construit în anul 1281 și este, alături de Altpörtel, singurul turn de apărare care a supraviețuit de-a lungul timpului.

Vechi turn de apărare din Speyer
Heidentürmchen: vechiul turn de apărare al orașului

Muzeul de Istorie al Palatinatului

La câțiva pași de Dom se află Muzeul de Istorie al Palatinatului unde pot fi văzute artefacte preistorice, romane, medievale sau moderne din regiune, precum și tezaurul Domului. Nu l-am vizitat, dar dacă o să epuizăm obiectivele turistice din zonă, o să-i facem probabil o vizită.

Muzeul de Istorie din Speyer
Muzeul de Istorie al Palatinatului

PROGRAM:

marți-sâmbăta, între orele 10:00-18:00

prețuri:

Adulți: 7 €

Copii de la 6 ani, elevi, studenți: 3 €

Maximilianstraße: vechea „Via Triumphalis” din Speyer

Maximilianstraße este principala stradă din Speyer. Pe lângă numeroase magazine, restaurante, cafenele și gelaterii mai pot fi văzute de-a lungul străzii și diferite clădiri istorice, cum ar fi:

Stadthaus (Primăria Nouă)

Stadthaus este o clădire impozantă în stil neo-baroc din anul 1903, în care se găsesc birourile primarului și administrației locale.

Sdathaus: primăria nouă din Speyer
Stadthaus, Speyer
Fațada sudică a primăriei din Speyer
Stadthaus Speyer: fațada sudică

Pelerinul și Biserica Trinității

Câțiva metri mai încolo dăm peste statuia Pelerinului care ne amintește că Speyer a fost mereu o etapă importantă a rutei de pelerinaj spre mormântul Sf. Iacob din Santiago de Compostela, Spania.

Statuia Pelerinului de pe Maximilianstraße, Speyer
Maximilianstraße: statuia Pelerinului

În drumul său spre Santiago de Compostela, pelerinul trece pe lângă Biserica Trinității (Dreifaltigkeitskirche). Aceasta a fost construită între anii 1701-1717, fiind prima biserică barocă construită după marele incendiu din 1689 care a distrus orașul. Interiorul bisericii este de-a dreptul magnific. Deoarece banii alocați pentru construcția bisericii erau puțini și cum lemnul era un material ieftin, întregul interior al bisericii a fost realizat din lemn.

Dreifaltigkeitskirche (Biserica Trinității) din Speyer
Dreifaltigkeitskirche (Biserica Trinității)
Speyer Dreifaltigkeitskirche Innenansicht

Altes Rathaus

La nr. 12 se află o altă clădire reprezentativă pentru stilul baroc. Este vorba de vechea primărie construită între anii 1712-1725, în care se întrunește Consiliul orașului.

Vechea primărie (Altes Rathaus) din Speyer
Vechea primărie (Altes Rathaus) din Speyer

Alte Münze și Georgsbrunnen

Între Maximilianstraße și Korngasse se găsește Alte Münze (Vechea Monetărie). Deoarece Speyer era un oraș liber imperial, cetățenii săi aveau dreptul să-și bată propria monedă. Actuala clădire a fost construită în stil baroc în 1748, după marele incendiu care a distrus Speyer-ul. În fața Vechii Monetării se poate vedea fântâna Sf. Gheorghe (St. Georgsbrunnen) ridicată în amintirea soldaților din Speyer căzuți în Primul Război Mondial.

Alte Münze (Vechea Monetărie) din Speyer
Alte Münze (Vechea Monetărie)
Georgsbrunnen (Fântâna Sf. Gheorghe) din Speyer
Georgsbrunnen

Altpörtel

În capătul Maximilianstraße, cu o înălțime de 55 de metri, stă Altpörtel, poarta vestică a orașului din Evul Mediu. Dacă te încumeți să urci 159 de trepte, poți vedea orașul de sus, de pe  platforma de observație din turn. Intrarea costă 2-3 €.

Altpörtel: vechea poartă vestică a orașului Speyer
Maximilianstraße și Altpörtel
Altpörtel: vechea poartă a orașului medieval Speyer
Altpörtel: vechea poartă a orașului medieval

Biserica parohială Sf. Iosif

După Catedrală, Josephskirche este a doua cea mai mare biserică catolică din Speyer. A fost construită între anii 1912-1914, iar turnurile sale au o înălțime de 90 de metri.

Josephskirche (Biserica parohială St. Iosif) din Speyer
Josephskirche (Biserica parohială St. Iosif)
interior Josephskirche, Speyer
Interiorul bisericii Sf. Iosif

Gedächtniskirche (Biserica Memorială)

La doar câțiva pași de biserica Sf. Iosif se ridică deasupra orașului cea mai înaltă biserică din Speyer. Biserica neo-gotică ridicată între 1893-1904 ca un monument dedicat protestantismului depășește în înălțime, cu turnul său de 100 de metri, chiar și Domul.

Gedächtniskirche (Biserica Memorială) din Speyer
Gedächtniskirche (Biserica Memorială)

La 19 aprilie 1529 conducătorii protestanți cereau la Speyer, în fața Parlamentului Imperiului German, libertatea de a-și alege religia. La intrarea în biserică, statuia lui Luther înconjurată de statuile suveranilor protestanți comemorează evenimentul din 1529.

Intrarea Bisericii Memoriale din Speyer
Intrarea Bisericii Memoriale
Intrarea Bisericii Memoriale, Speyer
Statuile prinților protestanți de la intrarea în biserică

Biserica nu este impresionantă doar din afară, ci și interiorul este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut. Nu mai puțin de 36 de ferestre cu vitralii pot fi văzute în interior. Un adevărat spectacol de lumină și culoare. Protestanții au ridicat o biserică care nu trebuia să fie inferioară Catedralei catolice, ceea ce explică relațiile tensionate dintre catolicii și protestanții din Speyer din secolul al 19-lea.

Interiorul Bisericii Memoriale din Speyer
Interiorul Bisericii Memoriale
Vitralii din Biserica Memorială din Speyer
Vitralii din Biserica Memorială

Biserica trebuia să devină cea mai importantă biserică protestantă din lume. Protestanții au strâns donații din toate colțurile lumii, inclusiv din România, după cum stă menționat pe o inscripție. Chiar și împăratul german Wilhelm al II-lea a contribuit la cauza protestanților. Deși biserica este de-a dreptul magnifică și trebuie neapărat vizitată dacă ajungeți în Speyer, protestanții nu și-au văzut visul împlinit. Biserica este abia cunoscută în Germania, iar de restul lumii nu mai vorbim.

Orga Bisericii Memoriale din Speyer
Orga Bisericii Memoriale
Altarul Bisericii Memoriale din Speyer
Altarul Bisericii Memoriale

Muzeul Tehnicii din Speyer

Avioane, vapoare și submarine

Muzeul Tehnicii din Speyer este uriaș. Pe o suprafață imensă în aer liber de 100.000 m2 pot fi văzute numeroase exponate din domeniile aviației, marinei, transporturilor rutiere și feroviare. Atracțiile principale din curtea muzeului sunt un Antonov AN-22, un avion de marfă rusesc, și un Boeing 747-200. La acestea se mai adaugă câteva avioane de vânătoare americane și germane, vapoare, locomotive și un submarin. Chiar și nava în care au locuit celebrii membri ai formației Kelly Family poate fi întâlnită aici.

Intrarea Muzeului Tehnicii din Speyer
Intrarea Muzeului Tehnicii din Speyer
Avionul de marfă rusesc Antonov AN-22
Avionul de marfă rusesc Antonov AN-22
Vapoare la Muzeul Tehnicii din Speyer
Câteva dintre navele expuse la Muzeul Tehnicii din Speyer
Avion de vânătoare american
Avion de vânătoare american amplasat în fața clădirii dedicate zborului spațial
Avion german
Un alt avion de vânătoare, de data aceasta „made in Germany”

Partea interesantă la aceste exponate este că le puteți vizita și în interior. Nu chiar pe toate, dar în avioanele mari și pe vapoare se poate urca. Foarte tare a fost să urcăm în Boeingul 747. Acesta este așezat la o înălțime de vreo 20 de metri, pe o platformă la care urci pe scări. Înapoi poți să alegi să cobori pe un tobogan imens.

Avion Boeing 747
Uriașul Boeing 747
Avioane la Muzeul Tehnicii din Speyer

O altă atracție foarte faină este și submarinul U-Boot U 9 al marinei germane. Și acesta poate fi văzut la interior. A fost prima oară când am urcat la bordul unui submarin.

Submarinul U-Boot U 9
Submarinul U-Boot U 9
Interior submarin
Interiorul submarinului

Oldtimere și nave spațiale

Pe lângă curtea în care pot fi văzute exponatele în aer liber, muzeul mai are două hale care ocupă și acestea o suprafață de 25.000 m2. În prima hală sunt expuse foarte multe mașini de epocă și avioane.

Mașină de epocă, Muzeul Tehnicii
Mașini de epocă, Muzeul Tehnicii

A doua hală este dedicată zborului în spațiu. Mai exact, în Speyer puteți vedea cea mai mare expoziție din Europa dedicată zborului spațial. Atracția principală aici este nava spațială rusească Buran. O parte din expoziție este dedicată zborului pe lună. Aici puteți vedea o machetă a modulului lunar Apollo 11, precum și roci de pe lună de o valoare inestimabilă.

Nava spațială Bural de la Muzeul Tehnicii
Nava spațială Buran
Exponate Muzeul Tehnicii
Exponate din hala dedicată zborului spațial
Macheta Apollo 11
Macheta modulului lunar Apollo 11

În această hală se pot vedea de asemenea multe mașini, avioane și motociclete.

Exponate din Muzeul Tehnicii
Alte exponate din hala dedicată zborului spațial

În afară de halele destinate expozițiilor mai există și un cinematograf IMAX, singurul de acest fel din Germania. Spre deosebire de alte cinematografe, filmul nu este proiectat pe un ecran plat, ci pe o cupolă imensă.

Prețuri (2023):

Adulți: 26 €

Copii 5-14 ani: 21 €

Copii sub 5 ani: gratis

Cu ocazia zilei de naștere, intrarea este de asemenea gratuită

Informațiile despre program pot fi consultate pe site-ul oficial al muzeului.

Dacă nu vreți să ratați viitoarele noastre articole,  abonați-vă la Newsletter-ul nostru...
...sau urmăriți-ne pe rețelele de socializare!

Lasă un comentariu